آشنایی با جاوا اسکریپت و کاربردهای آن
جاوا اسکریپت یک زبان اسکریپت نویسی یا زبان برنامه نویسی میباشد که با قرار گفتن در کد های HTML در مرورگر بازدید کننده نمایش داده میشود. این زبان برنامه نویسی میتواند چیزهای پیچیده را در صفحات وب پیاده کند.جاوا اسکریپت به نحوی المانهای نمایش داده شده در مرورگر را تغییر میدهد که امکان داینامیک یا پویا سازی صفحات وب بوجود خواهد آمد.
جاوا اسکریپت چه توانایی دارد ؟
JS مبتنی بر (Object-based) برای ایجاد تعامل و همکاری بین صفحات وب هم در سمت کاربر و هم در سمت سرور بکار میرود. بدین صورت که در ابتدا HTML ساختار اولیه را تشکیل داده سپس CSS ظاهر صفحات وب راتعیین کرده و در نهایت JS نحوه کارکرد و عملکردی که صفحات وب دارند را کنترل میکند. از جمله توانایی های جاوا اسکریپت میتوان به ماورد زیر اشاره کرد :
تغییر رنگ
قابلیت تغییر رنگها و همچنین رنگ پس زمینه را دارد. همچنین با استفاده از JS میتوان موقعیت قرار گرفتن المان های موجود در طراحی سایت را تعیین نمود.
تغییرات در مشخصه ها
میتوان در مشخصه های المان ها و CSS آنها تغییرات بوجود آورد.
تعامل با کاربران
از طریق المانهایی همانند Textbox ها، RadioButton ها، TextArea که همگی المان های ورودی هستند به واکنش های کاربران همانند تغییر عکس ها با جابجایی و حرکت دادن موس روی آنها عکس العمل نشان داده.
علاوه بر موارد بالا جاوا اسکریپت دارای توانایی های بسیاری زیادی در متحرک سازی ، انیمیشن ، پویانمایی میباشد. همچنین در انجام محاسبات مخصوص دروس ریاضیات و جمع آوری کردن داده های کاربران از سایت و آمارگیری استفاده میشود.
کاربردهای جاوا اسکریپت
هنگامی که یک صفحه وب در مرورگر بارگزاری میشود در واقع کد آن شمال HTML و CSS و JS در محیط اجرایی برگه مرورگر اجرا خواهید کرد. این حالت در واقع همانند کارخانه ای خواهد بود که کد ها به عنوان مواد خام وارد آن میشود و درنهایت صفحه وب به عنوان محصول نهایی خارج میشود.
امنیت ایجاد شده در مرورگر
هر محیطی که در مرورگر باز میشود را میتوان به عنوان یک محیط مجزا برای اجرای کد در نظر گرفت. در واقع به نام محیط های اجرا نامیده میشود. وقتی صحبت از امنیت در مرورگر میکنیم یعنی کدی که در یک برگه قابل اجرا است بصورت مستقل میباشد و نمیتواند در کد برگه دیگر مرورگر یا وبسایت تغییر ایجاد نماید. با استفاده از این امنیت سارقان دیگر نمیتوانند کدی بنویسند که داده ها را از وبسیات دیگر بگیرند.
مرتب نوشتن
ترتیب اجرایی مرورگر در هنگام برخورد با بلوک JS عموما از بالا به سمت پایین اجرا خواهد شد. ترتیب کدها را همیشه باید رعایت کرد. یعنی اگر در هنگام کد نویسی ترتیب دو خط اول کد را تغییر داده و عوض نماییم این کد ها دیگر کار نخواهند کرد و با ارور مواجه خواهیم شد.
کدهای تفسیر شونده و کامپایل شونده
در هنگام برنامه نویسی این احتمال که به دو واژه interpreted ( تفسیر شونده ) و compiled ( کامپایل شونده ) برخورد شود بسیار زیاد است. در زبان های تفسیری نحوه اجرای کد از بالا به سمت پایین خواهد بود و برای نتیجه اجرای کد با سرعت بازگشت میابد. اما زبان های کامپایل شونده قبل از آنکه در رایانه اجرا شود به شکل دیگری به کامپایل تبدیل خواهند شد. JS همانطور که مشخص شد یک زبان برنامه نویسی بر پایه تفسیر شونده سبک است.
ایجاد رفتار تعاملی
JS این قابلیت را برای کاربران فراهم میکند تا با صفحات وب ارتباط برقرار نمایند. این قابلیت باعث میشود تا با هیچ محدودیتی هر چیزی که میخواهید انجام دهید. از جمله این قابلیت ها میتوان به برگزیدن یک دکمه برای نمایش دادن اطلاعات یا پنهان کردن اطلاعات بیشتر ، عوض شدن رنگ دکمه با جابجایی موس و قرار دادن بر روی آن ، ایجاد کردن اسلاید تصاویر در صفحه اصلی وب سایت ، بزرگنمای عکس ، ایجاد تایمر و نمایش آن در وبسایت و همچنین نمایش شمارش معکوس در سایت ، ایجاد قابلیت پخش فایل های تصویری و صوتی در وب سایت و .. اشاره کرد.
ایجاد برنامه های وب موبایل
یکی از کاربردهای مهم جاوا اسکریپت استفاده از فریم ورک های مخصوص آن برای توسعه برنامه های وب موبایل است. این فریم ورک ها مجموعه کتابخانه هایی هستند که که میتوانند کد از قبل نوشته شده را به توسعه دهندگان برای استفاده از ویژگی های برنامه نویسی ارائه میدهد. React، Angular و Vue از جمله فریم ورک های محبوب جاوا هستند.
توسعه دادن بازی
یکی از قابلیت و مزایای خوب جاوا اسکریپت ایجاد و ساخت بازی های مرورگر است. با استفاده از این کار برنامه نویسان مبتدی میتوانند مهارت برنامه نویسی خود را افزایش دهند.
javascript قابلیت این را دارد که تجربه کاربر از صفحات وب سایت را با تبدیک کردن آن از یک سفحه استاتیک ( ایستا ) به یک سفحه تعاملی توسعه دهد. یا بطور خلاصه میتوان گفت که جاوا اسکریپت به صفحات وب رفتار میبخشد.